top of page
Murat Koçyiğit

İş Yaşamında Kariyer Oyunlarına Dikkat!


Günümüz dünyasında zaman su gibi akıp gidiyor ve bizler tüm çabalarımıza rağmen hayalini kurduğumuz kariyere çeşitli nedenlerle ulaşamadan çalışma hayatımızı sürdürmek zorunda kalıyoruz. Bu çeşitli nedenler içerisine, mevcut ekonomik durum, işsizliğin çoğalması, sadece kendini düşünen yöneticiler, katı patron politikaları vb. birçok nedeni dahil edebiliriz. Ancak tüm bunlara rağmen atılması gereken ilk adımın kendimiz için yapacağımız doğru bir kariyer planına karar vermek olduğu çok açık.

Son zamanların en çok satan iş kitapları arasında yer alan Kariyer Oyunları isimli kitabı ile yıllar içerisinde biriktirdiği tecrübelerini kâğıda döken Yönetim danışmanı ve yazar Murat Koçyiğit, kariyer basamakları üzerinde ilerlemek ve istenilen noktaya gelebilmek için bu oyunu doğru okumanın ve kurallarını iyi kavramının sağlıklı bir yol izlemek için yeterli olacağına dikkat çekiyor.

“Kariyer, Çocukluk Döneminde Kazanılan Sorumluluk Bilincinin Yansımadır”

Çocukluk döneminin ilerleyen yaşlarda planlanan kariyer yolculuğu üzerine büyük etkisinin olduğunun altını çizen Kariyer Oyunları kitabının yazarı Murat Koçyiğit;

“Sorumluluk almak kariyeri etkileyen en önemli etkenlerden birisidir. Fakat bizler çoğu zaman doğrularımız ya da yanlışlarımızla sorumluluk almaktan maalesef çekiniyoruz. Bunun birçok nedeni olsa da en önemli sebeplerden biri, özellikle ebeveynlerin çocukluk döneminde çocuklarının yaptıkları hatalara karşı gösterdikleri yanlış yön verme veya psikolojik olarak çocuğu yaptığı hataya karşı sorumluluk almasını engelleme çabasıdır. Çünkü birey, ilerleyen yıllarda oluşan yanlışlara karşı da aynı duyguyu yerleştirme eğilimi gösterecektir. Örneğin; kendi performans düşüklüğünün tek sebebini yöneticileri ya da arkadaşlarına bağlayan bir çalışanın kendi eksikliklerini görmesi ve düzeltme çabasına girmesi mümkün değildir. Dolayısıyla kariyer oyununda öne geçmek için atılması gereken ilk ve en etkili adım; her ne sebeple olursa olsun sorumluluk almak, oluşan hataları kabullenmek ve düzeltmek için gerekli adımları atıyor olmaktır” dedi.

“En İyi Üniversitelerden Mezun Olmanız İyi Bir Kariyer İçin Tek Başına Yeterli Değil”

İyi bir eğitim almanın iyi bir kariyer için önemli olduğuna ancak tek başına yeterli olmadığına dikkat çeken Koçyiğit, hedefe varabilmek için teknik becerilerin yanında sosyal becerilerin de hayati derecede önemli olduğunu söylüyor. Murat Koçyiğit;

“Kariyer yolculuğunun ilk basamaklarında birçok kişi iyi bir okulda eğitim almanın yeterli olduğunu düşünür. Ancak rekabetin giderek arttığı iş dünyası içerisinde çok iyi eğitim almanın ve çok çalışmanın artık yeterli olmadığı çok açık. Günümüz yöneticileri tabii ki bizden öncelikle sorumlu olduğumuz işi en iyi şekilde yapacak teknik bilgiye sahip olmamızı bekliyorlar ancak bunu yaparken çözüm odaklı olmamızı, yenilikçi olmamızı, özgüvenli olmamızı, uyumlu ve iletişimimizin kuvvetli olmasını da hiç olmadığı kadar artık önemsiyorlar. Ancak bu noktada bilinmesi gereken en önemli şey; sosyal becerilerin teknik becerilerden çok daha zor kazanılan bir beceri seti olmasıdır. Kariyer oyunu dediğimiz olgu tam da bu noktada devreye giriyor aslında. Bu becerileri elde etmek için her fırsatı değerlendirin ve kendi kaderinizi çizmek için kendi oyununuzu oynamaktan asla vazgeçmeyin. Çünkü farkı yaratanlar oyunun farkında olanlardır” dedi.

“Oyununu Kazanabilmeniz İçin Kritik Üç Adım Var”

Kariyer oluşturma sürecinde doğru oyunu oynamak ve kazanmak için çok önemli gördüğü üç unsura dikkat çeken Murat Koçyiğit,

“Tatmin edici bir kariyer istiyorsanız şu üç kritik faktöre sahip olmak hayati derecede önemlidir. Bunlar; Tutku, Güçlü Yönler ve Piyasa. Ancak bunlardan sadece iki tanesine sahip olmanız yetmeyecektir. Örneğin; bir şey hakkında tutkuluysanız, çok çalışmalı ve bu konuyla ilgili beceri veya bilgiyi güçlü yanlarınızdan birine dönüştürmelisiniz. Ancak kazandığınız bu yeni nitelik iş verenlerin umurunda değilse, ev kiranızı ödeyecek bir iş bulmakta zorlanacaksınız demektir. Ya da bir konuda gerçekten iyiyseniz ancak bundan pek hoşlanmıyorsanız, kariyerinizi onun etrafında oluşturmak size çok fazla para kazandırıyor olsa bile bu iş, sizi ileride kanser edebilir. Tam da bu noktada, ailelerinizin sizler için söylediği “Hadi be aslan parçası! yeter ki iste, yaparsın sen” gazını hatırlıyor olabilirsiniz. Ya da her yerde duymaya alıştığınız; “Sevdiğin şeyi yaparsan, para arkasından gelir” sözü biraz gerçeklik taşısa da şartlar her zaman sizin lehinize olmayabilir. Bu yüzden; eğer tutkunuz felsefe, Yunan edebiyatı veya kartonpiyer ustalığı ise gözlerinizi açık tutmanız ve net bir strateji ile ilerlemeniz oldukça önemlidir.” dedi.

“Kariyer Oyunlarında İnsan İlişkileri ve İletişim Olmazsa Olmazdır”

Kişilerin kariyer basamaklarını tek tek tırmanırken iletişim ve insan ilişkilerine önem vermesi gerektiğini vurgulayan yönetim danışmanı ve yazar Murat Koçyiğit,

“Gerçek şu ki; çok az sayıda müzisyen ve sanatçı kendilerini geçindirecek kadar para kazanabiliyor. Sanatta veya diğer alanlarda başarıya ulaşmış olanlarsa, genellikle güçlü iş birlikteliklerine sahip olup, başkalarıyla ortaklık kurmuş olanlar. Dolayısıyla kariyeri kurgulamak kadar bunun taşlarını döşerken insan ilişkilerinin de çok önemli olduğunu sürekli vurguluyoruz. Sosyal alanda kişinin kendisini geliştirebileceği alanlar oluşturması ve doğru zamanda doğru kişilerle doğru ortaklıkları yapıyor olması oldukça önemli. Bu ilişkiler zaman zaman kariyer üzerinde olumlu etkiler bırakabiliyor ve kişinin tanınır ve bilinir olmasına yardımcı oluyor. Bunun yanında tanışacağımız yeni insanlarla kuracağımız pozitif ilişkiler size yeni kariyer olanakları getirmekle birlikte şirketinizde bulunan diğer çalışanlara göre çok daha fazla fark edilmenize de olanak sağlayacaktır.” dedi.

Comments


bottom of page