top of page

İyi Bir Lider Olmanın 10 Yolu


İyi bir lider olmayı öğrenmek ekibinizin, kuruluşunuzun ve kendinizin başarısını büyük ölçüde etkileyebilir.
Etkili bir lider olmak için kendi motivasyonlarınızı, güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamanız gerekir.
Büyük liderler, açık iletişimi kolaylaştırarak, çalışanların büyümesini ve gelişmesini teşvik ederek ve geri bildirim vererek ve alarak ekipleriyle bağlantı kurarlar.
Herkes bir köşe ofisinde oturabilir ve görevleri devredebilir, ancak etkili liderlik bundan daha fazlasıdır. Etkili liderlerin sadece yönettikleri ekip üyeleri üzerinde değil, şirketlerinde de büyük etkileri vardır. Büyük liderler altında çalışanlar, daha mutlu, daha üretken ve organizasyonlarıyla daha bağlantılı olma eğilimindedir ve bu, işletmenizin alt çizgisine ulaşan bir dalgalanma etkisine sahiptir.

Professionalism Matters'ın kurucusu Dana Brownlee, "Bence büyük bir lider etrafındaki insanları daha iyi yapan liderdir  ." "Büyük bir lider için birçok turnusol testi var, ama gerçekten etraflarındaki kişilere bakıyorum: Büyüyorlar mı, daha iyi liderler mi oluyorlar, motive oluyorlar mı?"
Etrafınıza bakarsanız ve ekip üyelerinizin çalışmalarında ayrıldığını veya durgunlaştığını görürseniz, stratejilerinizi yeniden değerlendirme ve reform yapma zamanı gelmiş olabilir. Brownlee'ye göre, aşağıdaki davranışlar kötü bir liderlik stratejisine sahip olabileceğinizin işaretleridir:
Ekibinizdeki hiç kimse geçen ay fikirlerinizden birini eleştirmedi.
Kendi kariyer gelişiminizi planlamak için ekip üyelerinizden daha fazla zaman harcıyorsunuz.
Haftada bir ekip üyesiyle en az üç tamamen işle ilgili olmayan görüşme yapmadınız.
Farklı ekip üyeleri yıl için en önemli üç önceliğiniz istenirse farklı yanıtlar verecektir.
Ekip üyeleri başarısız olmaktan korkuyorlar.
Yaratıcı Liderlik Merkezi tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma , yeni liderlerin kabaca% 38 ila yarısından fazlasının ilk 18 ay içinde başarısız olduğunu gösterdi. Liderler, ekip üyelerini hedeflerine ulaşmaya motive eden iyi liderlik stratejileri ekleyerek bu şaşırtıcı istatistiğin bir parçası olmaktan kaçınabilir.
CEO'lar, yöneticiler ve liderlik uzmanlarıyla bu liderlik stratejilerinin ne olduğunu ve bunları nasıl dahil edebileceğinizi öğrenmek için konuştuk.

1. Dürüst, açık iletişimde bulunun.


Etkili liderliğin en önemli unsurlarından biri ekip üyelerinizle açık bir iletişim hattı oluşturmaktır. Sanjay Patoliya, kurucusu ve yönetmeni Teclogiq , kendi dürüstlük ve şeffaflık ekip üyeleri için örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi. “Bir takımdan sorumlu olduğunuzda, açık olmak önemlidir” dedi. "Şirketiniz ve çalışanları kendinizin bir yansımasıdır ve anahtar bir değer olarak dürüst ve etik davranışlarda bulunursanız ekibiniz bunu takip edecektir."

Brownlee, büyük liderlerin etkileşimlerini ve iletişim stillerini bireysel tercihlere göre her duruma ve ekip üyesine uyacak şekilde özelleştirebileceğini de sözlerine ekledi. "Bu, her bir ekip üyesi tarafından hangi iletişim modunun tercih edildiğini anlamaya zaman ayırdıkları anlamına gelir - örneğin, bir metin kişi, e-posta, telefon veya yüz yüze mi? diğer insanlar. "

Aktif iletişim becerileri ve şeffaflık göstermek, ekibiniz arasında güven oluşturabilir ve genel moralinizi artırabilir. E-ticaret çözümleri sağlayıcısı Ecwid'in CEO'su ve kurucusu Ruslan Fazlyev,  tüm iletişiminizde her şeyden önce gerçek olmanın önemli olduğunu söyledi.

“Birçok liderlik tarzı var; doğru ya da yanlış yok” dedi. "Ama gerçek var ve sahte var. Sahte liderliğin takipçisi yok." [Ne tür bir lidersiniz? Bu farklı özelliklere, becerilere ve stillere bir göz atın.


2. Ekip üyelerinizle bağlantı kurun.


Bir grup insana liderlik etmek, lider ve ekip üyeleri arasında karşılıklı bir güven ve anlayış duygusu gerektirir. Bunu başarmak için liderler bağlanmayı öğrenmelidir. 

Lider yazar ve danışman Terry "Starbucker" St. Marie , "daha insani" bir lider olmanın pozitiflik, amaç, empati, şefkat, tevazu ve sevgi gerektirdiğini söyledi. Bu temel özellikler sizi ekibinizin üyeleriyle gerçek bağlantılara götürecektir.

Marie, "Takım arkadaşlarınızla gerçek ve kişisel bir bağlantı kurmak, güvenilir bir hesap verebilirlik ve olağanüstü performans kültürü oluşturmak için gereken ortak güveni geliştirmek için hayati öneme sahiptir." Dedi. "Bu kültür uygulandığında, takım başarılı bir iş, mutlu bir takım ve tatmin edici bir lider elde edebilir." 

Ekip üyelerinizin her biri ile bağlantı kurmak için kişiliklerini, ilgi alanlarını, güçlü, zayıf yönlerini, hobilerini ve tercihlerini tanımaya odaklanın. Bu onların hedefleri ve motivasyonları hakkında size fikir verebilir.

Patoliya, başarılı liderlerin ekiplerinin özerklik geliştirmelerine ve kendi kişisel güçlerine göre değer katmasına izin verdiğini söyledi. "Takımlarındaki bireylerin güçlü yanlarını tanıyabilme ve onların sorumlu ve hesap verebilir olmalarına izin verebilmek, çalışanların sadece kendilerine ve liderlerine olan güvenini arttırmakla kalmıyor, aynı zamanda performanslarını da artırıyor."


3. Kişisel ve profesyonel büyümeyi teşvik edin.


Ekibinizin amigo gibi davranmak etkili bir lider olmanın önemli bir parçasıdır. Başarılarına ve büyümelerine yatırım yapmalısınız. İK danışmanlık şirketi Abbracci Group'un CEO'su Keri Ohlrich, liderlerin çalışanlarının büyümesine kendilerini adamak için sadece küçük bir bütçe ayırmaları gerektiğini söyledi. “İsteğe bağlı, sanal [ve] kişisel seçenekler gibi çeşitli seçeneklerle, yeni beceriler öğrenmeye devam etmek veya mevcut becerileri daha da geliştirmek için bolca fırsat var” dedi. "Çalışanlarınızı, yaptıkları işte bunu öğrenmek ve aşılamak için zaman ayırmaya teşvik edin."

Çalışanlarınızın büyümesine finansal olarak yatırım yapmanın yanı sıra duygusal olarak da yatırım yapmalısınız. Takvim'in kurucusu ve CEO'su John Rampton, büyük liderlerin çalışanlarına zorlayıcı fırsatlar sunarak ve gerektiğinde onlara rehberlik ederek büyümelerini sağladığını söyledi. "Çalışanları motive etmek ve onlara ilham vermek için liderlik stratejisi, diğerlerinin ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını ve yeni zorlukları üstlenmelerini sağlamakla ilgilidir." Dedi. "Çalışanlar zorlukları sever ve bu zorlukların üstesinden gelmenin memnuniyetini hissederler. İster zorlu bir müşteri, ister zor bir satış, zor bir durum veya durum ne olursa olsun, bu zorlukları üstlenmelerine izin vermek her zaman iyidir."

Liderler çalışanlarına inandıklarında ve onlara öğrenme ve büyüme fırsatı verdiklerinde, ne kadar başarabileceklerine şaşırabilirler. Görevleri devretmekten ve özgürlüğü ve yaratıcılığı teşvik etmekten korkmayın.  


4. Olumlu bir tutum sergileyin.


Liderler takımlarının günlük operasyonlarının her zaman sorunsuz bir şekilde devam etmesini istedikçe, ara sıra engele girmek zorunda kalırlar. İster küçük bir yanlış iletişim, ister büyük bir hata olsun, olumsuz bir durumu ele alma şekliniz liderlik becerileriniz hakkında çok şey söyler.

Lider Ölçüsü'nün (iUniverse, 2013) yazarı Robert Mann, her koşulda iyiliğe odaklanmayı önerdi. "Neyi tatmin edici kılan şeyin ne olduğunu belirlemeden önce bir sorunla ilgili üç olumlu şeye bakın. Bir problemin pozitiflerine ne kadar çok bakarsanız, insanlar birbirlerine o kadar olumlu tepki verirler." 

Mann, araştırmasında, bireylerin sorunlu bir durumda mutlu oldukları şeyleri işaret ettikten sonra, sorun hakkında çok güçlü hissetmediklerini ve net bir şekilde düşünüp çözebileceklerini keşfetti. Bir liderin stratejilerini geliştirmesi gerektiğinde de aynı şey geçerlidir. Siz veya bir ekip üyesi, işe yaramayan belirli bir işlem seyri fark ederse, geçmişte yaptığınız bazı şeyleri anlayın.

Patoliya, problemlerden ziyade çözümlere odaklanmanın ekibinizin olumlu katılımı sürdürmesine yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi. "Olumlu bir ortamın daha meşgul ve üretken bir işgücü yaratması daha olasıdır. İyi bir lider, coşku ve güven göstererek çalışma ortamlarında olabilecek etkileri görecektir."


5. Çalışanlara emir vermek yerine öğretin.


Etkili bir lider, basitçe söylemek yerine, başkalarına neyin gerekli olduğunu nasıl göstereceğini bilir.  Koçlukta Profesyonel Mükemmellik Enstitüsü'nün (iPEC) başkanı ve CEO'su Luke Iorio,  liderlerin ekip üyelerini daha işbirlikçi ve kararlı bir çalışma ortamına yönlendirmeleri gerektiğini söyledi.

“Eğer belirli bir şekilde belirli şeyleri yapmak için insanları kontrol ediyorsanız, aradığınız katılım düzeyini elde edemezsiniz” dedi. "Koçluk, önderlik ettiğiniz insanların önlerindeki seçimleri tanımalarına yardımcı olmakla ilgilidir. İnsanlar [o zaman] projenin yönü üzerinde büyük bir sahiplik alacaklardır." 

Ekip üyelerine basitçe emir vermek yerine, Rampton iyi liderlerin öğreterek büyümeyi teşvik etmeleri gerektiğini söyledi. "Liderler onlara hiç bir şey öğretmediyse insanlar büyümeyeceklerdi. Liderlerin öğretmeleri gerekiyor, böylece yerlerini almak için yeni liderler yetiştirebilirler."


6. Açık çalışan hedefleri ve beklentileri belirleyin.


Ekibiniz için net hedefler ve çalışan beklentileri belirlemek çalışan başarısının anahtarıdır. Bu hedefleri belirlerken çalışanların sorularını ve geri bildirimlerini teşvik edin. Bunları sürece dahil etmek katılımı artırabilir. ALTR Created Diamonds başkanı Amish Shah, iyi liderlerin de şirketin vizyonunu ve ekip üyesi hedeflerinin bu denkleme nasıl uyduğunu açıklayacağını söyledi. "Bir liderin motive etmesi ve ilham vermesi için ekibini vizyonları hakkında bilgilendirmeleri gerekiyor." Dedi. "Bu, çalışanların bir birim olarak çalıştıkları sonucu anlamalarına yardımcı olur. Hedefler açıkça belirlendiğinde, herkes ilerlemeyi izleyebilir ve başarıları somut bir şekilde belirleyebilir." 

Ohlrich ayrıca bu hedeflerin organizasyonu bir bütün olarak nasıl etkilediğini açıklamanın önemini de vurguladı. Kıdem düzeyine bakılmaksızın, her çalışanın yaptıkları işin şirketin başarısını nasıl desteklediğini ifade edebilmesi gerektiğini söyledi.

Ekip üyesi hedeflerinin statik olmasına izin vermeyin. Hedefleri gerektiği gibi değiştirmek veya yeniden düzenlemek için periyodik olarak tekrar ziyaret edin. Bu, ekip üyelerinizin bulunduğunuzu ve ne üzerinde çalıştıklarının farkında olduğunuzu bilmesini sağlayacaktır.


7. Performans hakkında doğrudan geri bildirimde bulunun.


Eleştirilere rağmen doğrudan, dürüst geri bildirimin ekibinize doğru yönde rehberlik etmenin en iyi yolu olduğunu söyledi. Ayrıca, doğru tavsiyeyi verebilmek için işletmenizin nereye gittiğini de bilmeniz gerekir. Du Val, "Doğrudan değilseniz, insanlar onlar ve işleri hakkında gerçekten ne düşündüğünüzü bilemezler ve asla gelişemezler." Dedi. "Çalışanlarınızın ve liderlik ekibinizle bireysel performansları hakkında ne kadar iletişim kurduğunuz önemli değil, şirketinizin tam olarak ne yönde ilerlediğini bilmiyorsanız, karar vermek ve harekete geçmek söz konusu olduğunda akarlar. ilkeler yürürlükte, teslim tarihleri, düzenli ürün planları, performans incelemeleri, yapı ve süreçler kolaylıkla hayata geçirilebiliyor. "

Yapıcı geri bildirim ve performans incelemeleri sunmanın yanı sıra çalışanların başarılarını da vurgulayın. Bir ekip üyesi harika bir şey yaparsa, onlara bildirin. Kazanmalarını kutlayın ve sıkı çalışmaları için teşekkür edin. Shah, "Pozitif tanıma bir üretkenlik ortamı yaratacaktır." Dedi. "Arkadaki belirsiz patlardan ziyade işi nasıl etkilediğini özetleyerek başarıları kabul etmek sadece cesaret verici olmakla kalmaz, aynı zamanda bir kişinin uzun vadede daha iyi çalışmasına da yardımcı olur."


8. Liderliğiniz hakkında geri bildirim isteyin.


Dürüst geribildirimlerden sadece ekip üyeleriniz yararlanamaz. Liderliğinizin gerçek bir öz değerlendirmesi zor olabilir, bu nedenle mentorlar, meslektaşlarınız ve hatta kendi personeliniz etkinliğinizi değerlendirmede çok değerlidir. Arkadaşlarınızla ve akranlarınızla konuşmak, liderlik tarzınız ve yaklaşımınız hakkında gerekli perspektifi verebilir.

Liderlik koçluğu da gelişmeniz gereken alanları keşfetmenize yardımcı olabilir. Liderlik hedeflerinize ulaşmak için bir plan geliştirmenize yardımcı olan bir profesyonel, yalnızca kitaplardan ve seminerlerden daha motivasyonlu olabilir.


9. Yeni fikirlere açık olun.


İyi liderler, değişimin kaçınılmaz olduğunu anlamak ve kabul etmek için duygusal zekaya sahiptir. Sadece tutarlılık uğruna statükoyu korumak yerine, değişimi ve yeniliği kucaklayın. Yeni fikirlere ve alternatif düşünme yollarına açık olun. Herkes masaya benzersiz bir bakış açısı getiriyor ve bu cesaretten değil, yararlanmak için bir şey. Bir sorunu çözerken ekip üyelerini fikirlerini sunmaya teşvik edin. Çalışanlar masaya açıkça yeni fikirler getirebileceklerini düşündüklerinde, gerçek yenilik, katılım ve başarı hakim olabilir.


10. Kendi motivasyonunuzu anlayın.


Liderlik pozisyonundaki bir kişi rollerini "sadece bir iş" olarak görürse, bunu gösterecektir. Etkili bir lider olmak için doğru motivasyona ihtiyacınız var. Değer verdiğiniz para veya prestij mi, yoksa içtenlikle insanlara ellerinden gelenin en iyisini yapmaları için ilham vermek istiyor musunuz?

İyi bir lider olmanın zaman aldığını unutmayın. Bazı bireyler doğal olarak iyi liderlik becerilerine sahip olma eğiliminde olmalarına rağmen, herkesin öğrenebileceği ve üzerinde gelişebileceği bir şeydir. Sıkı çalışma, özveri ve stratejik planlama ile ekibinizi başarıya götürebilirsiniz. 

bottom of page